Badminton-Norges fremtid i UBM

Tekst: Janne Birgitte Prestvold

Terje Dag Østhassel har fulgt UBM fra starten i 1978, og frem til i dag. Han har like stor tro på KBKs unge talenter foran årets mesterskap, som da denne reportasjen sto i avisen for noen år siden.

Superveteran Terje Dag Østhassel gir Ungdommens Badmintonmesterskap toppranking.

     - UBM-finalen er en inspirasjon for hele ungdomsdelen av badminton-Norge, slår Terje Dag Østhassel fast.

Han har vært på badmintonbanen siden 1965, og hjertet hans banker stadig hardest for ungdommen. (Da han etter 50 år som leder og trener i KBK i fjor ble hedret med LOS-fondets ildsjel-pris, gikk hele pengepremien på 25.000 kroner til sosiale tiltak for juniorgruppa).

     - Alle som har et bra nivå, opplever UBM i april som en begivenhet de ser fram til med stor glede. UBM er definitivt det viktigste mesterskapet vi har. Det tar pulsen på hele badminton-Norges fremtid, sier Østhassel.

KBK har arrangert UBM fem ganger tidligere; i 1989, 1993, 1997, 1998 og 2011. Aller første gang var i Moss i 1978, da var det kun mulig å konkurrere i singel.

I Trondheim i 1979 ble Øyvind Berntsen første KBK-vinner, i herresingle.

Fra 1985 begynte KBK-navnene å dukke opp på seierspallen for alvor, med spillere som Trond Wåland, Christin Østhassel og Kenneth Halvorsen.

I 1989, da KBK arrangerte sitt første UBM, dukker også Jim Ronny Andersens navn opp i UBM-sammenheng for første gang. Han vant herredouble i U14 sammen med Kristian Larsen. Et apropos er forresten at den samme Jim Ronny, som regnes som den beste norske badmintonspilleren noensinne, aldri har vunnet en eneste singletittel i UBM.

Fra starten i 1978 og fram til 1997, ble det konkurrert i U14 og U16. Fra 1998 er klassene endret til U15 og U17.

     - Hensikten med det var å utvide junioralderen fra 18 til 19 år, for å holde de lenger i idretten, sier Terje Dag Østhassel.

UBM betyr mye for KBK, både sportslig, økonomisk og ikke minst sosialt, understreker han.

     - Målet er at arrangementet også skaper et fellesskap i klubben, og vi viser at det er en klubb for alle, sier han.

     - Hvor mange medaljer kan KBK-spillerne ta i årets UBM?

     - Det er ingen tvil om at vi har en av landets beste ungdomsavdelinger, og det skal bli gøy å følge dem i mesterskapet. Jeg tror på opp mot åtte medaljer. Det er et resultat av at vi driver bra, men også at det er mange gode klubber etter hvert. Konkurranse inspirerer, avslutter Terje Dag Østhassel.